Naar de therapeut?

Iedereen komt wel eens in aanraking met moeilijkheden, problemen of zorgen die ze niet zelf of met vrienden of familie kunnen oplossen. Als je hierin vast zit, kan het helpen om een therapeut te raadplegen. Om meer te weten over wat therapeuten doen, kan je klikken op de onderstaande links. 

Kinderen en jongeren

Volwassenen

 

Uitleg voor kinderen en jongeren

Wat is een therapeut?

Een therapeut is iemand die zich bezig houdt met wat er gebeurt in het hoofd en het hart van mensen. Door de dingen die we voelen en denken, gaan we ons op een bepaalde manier gedragen. Soms voelen we ons slecht of gaat er iets mis in ons hoofd, waardoor we ons niet gedragen zoals we willen. Een therapeut gaat proberen om samen met jou te zoeken wat er precies mis gaat en hoe je je beter kan voelen. Je mag alles vertellen, want een therapeut heeft beroepsgeheim. Dit betekent dat ze niets mag doorvertellen wat jij aan haar vertelt, tenzij je dit zelf wilt.

Wat gebeurt er precies bij een therapeut?

Wanneer je voor het eerst bij een van ons langs wilt komen, maken we op voorhand al wat afspraken. Of je alleen komt, met mama of papa of beide. Die eerste keer willen we jou graag wat beter leren kennen. We horen graag wat er goed gaat met je en waar je precies mee zit en hoe jij denkt dat we jou kunnen helpen. We gaan dit stap voor stap samen uitpluizen, zo snel of zo traag als het voor jou kan. We hebben verschillende manieren om samen te werken door te praten, spelletjes spelen, tekenen, …

Met alles wat je verteld en getoond hebt, gaan we samen aan de slag. We zoeken samen naar  hoe het beter kan met wat er in jouw hoofd en jouw hart zit, zodat je je weer goed in je vel kan voelen. Je leert nieuwe manieren om met situaties om te gaan, bijvoorbeeld hoe rustiger worden, hoe iets durven vragen, hoe omgaan met boosheid en verdriet. We proberen zo samen te werken dat je na een tijdje de dingen zelf kan aanpakken.

We hebben beroepsgeheim en mogen niet zomaar doorzeggen wat je ons hebt toevertrouwt, ook niet aan jouw ouders.  We geven meer uitleg over dit beroepsgeheim en jouw rechten in ons eerste gesprek.

 

Uitleg voor volwassenen

Voorstelling volwassenenteam

 

Wij zijn Stephanie en Tina en wij zijn klinisch psychologen met elk onze eigen specialismen, interesses en ervaring. Volwassenen van 18 tot 99 jaar kunnen bij ons terecht met uiteenlopende problemen op psychisch, relationeel, professioneel en schools vlak.

 

We bieden eerstelijnshulp aan, dit wil zeggen dat deze hulp direct toegankelijk is en je geen doorverwijzing nodig hebt. Via een beperkt aantal gesprekken helpen we je om weer op eigen kracht verder te kunnen. Ook voor psychotherapie kan je bij ons terecht.

 

Op onze eigen pagina’s vind je een uitgebreide beschrijving van onze achtergrond en ervaring.

 

Als je contact wil opnemen, kan je ons bereiken op: ttdepoolster@gmail.com

Hoe gaan we te werk?

Wanneer je contact met ons opneemt, wordt er eerst een intakegesprek gepland. Dit gesprek is bedoeld om kennis te maken, meer zicht te krijgen op de vraag waarvoor je hulp zoekt, stil te staan bij je verwachtingen en om een gemeenschappelijk traject af te spreken. Zo kunnen we op een gerichte manier met de begeleiding van start gaan.

 

In de vervolggesprekken gaan we samen met jouw vraag aan de slag. De behandelmethode bestaat uit gesprekken waarin je meer inzicht krijgt in jouw problemen en in hoe je deze anders zou kunnen aanpakken of benaderen. Soms maken ook opdrachten en huiswerkoefeningen deel uit van de begeleiding. Je wordt geholpen om je eigen, authentieke keuzes te maken. Meestal worden er geen pasklare oplossingen aangereikt. Afhankelijk van je vraag en jouw psycholoog/therapeut, wordt hierbij op een meer gedragsmatige of cliëntgerichte manier gewerkt. Meer informatie hierover vind je op onze eigen pagina’s.


Het aantal sessies die nodig zijn om op eigen kracht verder te kunnen, is afhankelijk van de vraag waarmee je komt. Soms zijn enkele sessies voldoende. Soms is een engagement van enkele maanden nodig om diepgaander aan je problemen te kunnen werken. Dit wordt steeds overlegd, geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd, en afgestemd op jouw noden en mogelijkheden.

Als psychologen zijn wij bij wet gebonden door het beroepsgeheim.

Home TT De Poolster